Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Culture / Musées / Nederlands / Nationaal museum van het Kaatsspel
Actions sur le document

Nationaal museum van het Kaatsspel

WjeuxpaumeSinds verscheidene eeuwen kennen onze streken een rijke traditie in handbalspelen. Op de eerste plaats ervan staat het kaatsspel, een sport die vandaag nog erg populair is, vooral dan in Wallonië. Voor de eerste maal in België wordt een museum volledig aan deze disciplines gewijd.
Opgericht in 2001 heeft het museum als doel de lange geschiedenis van de balsporten in ons land in de schijnwerpers te zetten en deze rijkdom van ons sportief en cultureel patrimonium te bestuderen. 

Het museum en zijn collecties

Gelegen in het hart van de stad Ath, een van de bakermatten van het kaatsspel, bevindt het museum zich in een prachtig aangelegde ruimte. Deze permanente tentoonstelling biedt een passionele reis doorheen het universum van de balspelen. Het historische, sociologische, etnografische of ook economische aspect zijn rijkelijk geïllustreerd langsheen een didactisch parcours en rijke collecties stukken en oude documenten.  De wederopbouw van een staminee evenals een filmprojectie dompelen de bezoeker onder in de warme en gepassioneerde sfeer van de wereld van het kaatsspel. 

Het internationaal gerichte museum stelt eveneens balspelen in het buitenland of de afgeleiden ervan (baseball, cricket, enz.) voor. Deze dynamische ruimte ontvangt tijdelijk diverse tentoonstellingen die zijn toegespitst op de thema’s van de balspelen.   

Naast een eenvoudig museum wil deze pool in Ath ook  een documentatiecentrum zijn dat enig in zijn genre is en het publiceert een rijkelijk geïllustreerd driemaandelijks tijdschrift: "La Balle au Bond". Dit is voorbehouden aan de leden (jaarlijkse bijdrage: 30 € te storten op de bankrekening 001-3338880-22 van M.N.J.P.).

Tarieven

• Individuele bezoeken
volwassenen: 2,5 €
gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar

• Bezoeken voor groepen
volwassenen en schoolkinderen: 1,5 €

Adres : Stadhuis - 45 Grand' Place - 7800 Ath

Info : +32 (0)475/47.40.19 of +32 (0)68/28.15.81

Conservator

Y2FtaWxsZS5yYXNzb25Ac2t5bmV0LmJl