Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Office de Tourisme / Nederlands / De musea / Het Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum

Een uniek museum


Sinds 1997 ontvangt het Gallo-romeins Museum van Ath een groeiend aantal bezoekers. Terecht,  want u vindt er buitengewone collecties. Grote boten uit de Romeinse tijd, ontdekt in een uitzonderlijk goede staat van bewaring, en een rijk archeologisch materieel, gevonden tijdens de opgravingswerken op de site van Pommeroeul, worden er voorgesteld.

De vicus (gehucht) Pommeroeul, vanwaar het grootste deel van de museumcollecties afkomstig is, was vroeger een secundaire agglomeratie met een bijzondere ligging, op het kruispunt van een autoweg (Bavay-Blicquy) en een rivier (De Haine). Deze ligging verleende ongetwijfeld een doorslaggevende commerciële en artisanale rol aan de regio’s ten noorden van de antieke stad Bavay.

Het ingraven van het gehucht in een vochtig terrein en zijn toevallige ontdekking tijdens graafwerken aan het nieuwe kanaal Bergen-Condé laten ons vandaag, dankzij de indrukwekkende overblijfselen,  toe een beter beeld te krijgen van de navigatie, de technische knowhow en de diverse aspecten van het leven in de Oudheid.

Als voorwerpen spreken

Het Gallo-romeins Museum wil geen “museum-tempel” zijn, noch een uitsluitend recreatieve ruimte. Ze laat de voorwerpen “spreken” door de wetenschappelijke kennis dichter bij de mens te brengen, zonder overdreven vereenvoudiging, en door een duidelijk onderscheid te maken tussen de authentieke voorwerpen en de reconstructies. Het voorwerp wordt uitgelegd, geanimeerd ….. aan de hand van technieken die gebruikmaken van interactiviteit, beelden, tekeningen, maquettes of tekst.

Hoe verder men in de tijd teruggaat, hoe geanimeerder de plaats wordt. Het is de wetenschappelijke logica die het museumparcours leidt: kennis steunt op de precieze ontdekkingen waarmee beetje bij beetje het levenskader en de gebruiken van onze Gallo-Romeinse voorvaderen opnieuw worden samengesteld. Hoe hoger de bezochte verdieping, hoe dichter men de intimiteit van het leven van de collectievoorwerpen benadert, net alsof men een tijdsreis maakt van vandaag tot terug in de tweede eeuw. De gebruikte materialen, texturen en kleuren hebben een rechtstreeks verband met de aangehaalde thema’s. De teenwilgen, planten uit vochtige gebieden, op hedendaagse manier verwerkt, brengen het in de tijd verloren gegane leven rond de overblijfselen terug…..

Geleid door de boten

Vanuit ruimtelijk standpunt volgt de bezoeker, met of zonder gids, een lange strook, vertrekkend vanuit een luchtbeeld van de site via de boten, om te eindigen met het in herinnering brengen van het dagelijks leven tijdens de Oudheid.  
Er wordt gebruikgemaakt van een tussenpersoon, een veerman, om terug in de tijd te gaan. Hij begeleidt de bezoeker en vertelt zijn verhaal, van een grafische voorstelling tot een video.   
Verdieping na verdieping doet hij de aanlegsteiger, de vissers en het dagelijks leven tot leven komen, terwijl hij een grote emotionele waarde aan de oude voorwerpen verleent.

Het museum wil ook elke bezoeker informatie verstrekken dat aan zijn verwachtingsniveau beantwoordt.

Praktisch

COVID-19