Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Actions sur le document
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Office de Tourisme / Nederlands / Ontdek de stad / De Burbant toren

De Burbant toren

Ontdek de middeleeuwen in het hart van de stad Ath,….

Een versterkte donjon

Een massieve toren van bijna 20 meter hoog en 14 meter breed met 4 metersdikke muren !  De Burbanttoren is een heel belangrijke militaire versterking.

Hij was van groot strategisch belang voor Boudewijn IV, graaf van Henegouwen, die in 1166 start met de bouw van deze machtige donjon. Deze moet de grenszone ten noorden van zijn graafschap verdedigen die erg begeerd wordt door de naburige heren.

Een middeleeuws kasteel

De toren is het zenuwcentrum van het middeleeuws kasteel. Hij wordt omgeven door verscheidene utiliteitsgebouwen (woningen, werkplaatsen, enz.), die de hoge hof vormen. Een neerhof, beschermd door zware vestingmuren en een slotgracht maken het geheel af.

De geboorte van een stad

Verderop het kasteel kwamen er boerderijen en dankzij de aanleg van een markt kon er handel worden gedreven. Het gehucht werd beschermd door een ommuring. Kerken, ziekenhuizen, hallen, scholen werden opgericht om een echte stad te maken!

Vanop de donjon heeft u een panoramisch zicht over de huidige stad. De belangrijkste openbare gebouwen zijn de getuigen van de stadsontwikkeling ; de stadscontouren tekenen zich af tegen de oude vestingwerken van Vauban. 

De Burbanttoren heeft de tand des tijds weerstaan en is een prachtige didactische ruimte geworden. Het gaat om een unieke plaats, hij animeert, zijn stenen leven en vertellen over hun geschiedenis door de eeuwen heen !

De Anglo-Normandische Burbanttoren is geklasseerd als belangrijk erfgoedmonument van Wallonië.

Het ontdekkingsbezoek

Op vraag kan het bezoek aan de site worden aangevuld met een becommentarieerd stadsbezoek.

Voor bijkomende inlichtingen kunt u contact opnemen met de Dienst voor Toerisme van Ath.

Praktisch

De Burbant toren